10:47 AM

Sejarah Islam

Assalamualaikum

Islam bukan diturunkan dalam masa 23 tahun kenabian Muhammad S.A.W, akan tetapi ia telah diturunkan sejak ketibaan Nabi Adam lagi dan tugas nabi Muhammad adalah menyempurnakanya. Pelajari Salasilah dan sejarah nabi-nabi dan ketahuilah apa yang akan kamu temui adalah Allah diakhirnya. Subhanallah.

Islam adalah satu tatacara kehidupan yang syumul kerana ia melalui proses penyempurnaan yang berperingkat sejak dari turunya manusia pertama di muka bumi ini. Oleh itu, tiada sebarang agama yang mampu menyaingi ketinggian (wisdom) agama ini.

Cubaan - demi cubaan telah dilakukan oleh pelbagai pihak sejak dari permulaan manusia melakukan penyembahan berhala (zaman nabi Nuh) sehinggalah akhir zaman untuk memesongkan ajaran ini. Akan tetapi, ia kelangsungannya tetap dapat dirasai hingga kehari ini.

Allah telah menunjukkan kepada umat manusia akan betapa bahayanya penyembahan berhala ini dengan kemusnahan tamadun awal manusia iaitu pada zaman nabi Nuh A.S (banjir besar sehingga memusnahkan seluruh umat manusia kecuali mereka yang bersama dengan baginda Nuh A.S).

Allah telah membuktikan ketinggian agama ini dengan menyerahkan tugas penyempurnaanya kepada seorang nabi berbangsa arab yang pada ketika itu bangsa ini jahil langsung mengenai ramalan para nabi terdahulu mengenai kedatangan muhammad. Malah kerana kedudukan mereka yang terpisah jauh ditengah gurun padang pasir menyebabkan mereka jahil dengan apa yang sedang berlaku di kawasan 'Bulan Sabit Subur' atau "fertile cresent" dimana disinilah kawasan banyak para nabi diturunkan.

Konsep tuhan yang esa tidak langsung diketahui bangsa ini. Akan tetapi, orang-orang yahudi pada ketika itu mengenali akan kedatangan nabi ini lebih dari mereka mengenali anak-anak mereka sendiri. Ini kerana mereka telah diberitakan kedatanganya sejak turunnya kitab taurat dan zabur untuk membimbing mereka.

mereka meramalkan bahawa nabi ini akan lahir di sebuah kawasan 'lembah mati' atau 'Dead valley' di semenanjung tanah arab. Bayangkan sehingga begitu sekali terisolasinya bangsa arab pada ketika itu sehingga tempat mereka digelar lembah mati oleh bangsa - bangsa yang menghuni kawasan fertile crescent. mereka juga terkenal denga jolokan bangsa arab jahilliyah pada ketika itu lantaran kejahilan mereka keatas perkembangan risalah agung di kawasan fertile crescent.

Oleh kerana itulah banyak bangsa yanhudi berhijrah ketanah arab kerana beranggapan nabi tersebut akan juga lahir dikalangan bangsa mereka. Inilah sejarah lahirnya kaum yahudi madinah dan mekah pada ketika dahulu.

Akan tetapi, oleh kerana penyelewengan dan pemesongan akidah yang melampau oleh kaum ini, maka Allah telah mengutus Isa Alaihissalam sebagai pemberi peringatan sebelum kemunculan Muhammad itu sendiri. Didalam inskripsi yahudi, messiah atau nabi terakhir ini di namakan sebagai 'hmd','hamada','mhmd', yang bermaksud yang terpuji.

Akan tetapi, oleh kerana keingkaran mereka mematuhi ajaran isa alaihissalam, Allah telah menimpakan bala keatas bangsa ini dalam bentuk perpecahan dan peperangan. Pada ketika itu, pemerintahan jerussalam berada dibawah kuasa kerajaan rom dan orang - orang yahudi telah berpakat membunuh Isa AS dengan menyalibnya.

kerajaan rom yang pada ketika itu mengamalkan budaya pagan tidak mahu mencampuri urusan bangsa ini dengan menyerahkan keputusan untuk tindakan keatas nabi Isa diputuskan oleh kaumnya sendiri, iaitu bangsa yahudi. Ini kerana pembesar rom di baitulmaqdis tidak mahu kekacauan berlaku ditanah jajahan mereka dek kerana pengikut nabi Isa yang semakin ramai dan pengaruh pembesar - pembesar yahudi yang sangat kuat di baitulmaqdis pada ketika itu.

Didalam perjalan dakwah nabi Isa ke kota jerusalam dari nineveh, baginda telah di belot oleh pengikut beliau yang bernama judas iscariot yang mendedahkan lokasi bermalamnya nabi Isa AS sehingga baginda ditangkap oleh para pembesar yahudi. Allah telah menyelamatkan baginda dengan mengangkat baginda ke sisinya sehingga waktu yang ditentukan.

Peristiwa ini dirakamkan didalam Al-Quran. Ini juga merupakan salah satu bukti mukjizat Al-Qran kerana Nabi Muhammad S.A.W sendiri tidak pernah mengetahui akan kisah ini sehingga baginda diberitakan melalui wahyu yang disampaikan Jibril. Pendapat sarjana barat mengatakan bahawa Muhammad mengetahui akan kisah ini melalui pengkajian baginda keatas inskripsi-inskripsi yahudi terutamanya inskripsi the dead sea scroll yang tekandung beberapa ajaran para nabi terdahulu.

Semua tuduhan ini adalah karut kerana nabi muhammad ini telah terbukti seorang yang ummi atau tidak boleh membaca dan menulis. Malah untuk menulis namanya sendiri pun baginda tidak mampu. Ini bukan tuduhan atau spekulasi yang direka, akan tetapi salah satu ciri kenabian (ummi) ini sendiri telah termaktub dalam kitab taurat dan zabur dan oleh kerana itulah, saya menegaskan bahawa kaum yahudi mengenali nabi terakhir ini lebih dari anak mereka sendiri.

Salah satu bukti nyata yang mematahkan hujah orientalis barat ini ialah bahawa the dead sea scroll itu sendiri dijumpai setelah wafatnya baginda S.A.W. Dan mengikut sejarah dakwah Muhammad SAW, baginda tidak pernah mempunyai sebarang akses dengan lembaran ajaran para nabi tersebut.

Saya tidak tahu bagimana ingin menghabiskan kisah sirah agung ini kerana saya sendiri tidak tahu bagaimana hendak dimulakan dan diakhirkan. Apa yang saya sarankan kepada pembaca sekalian, kenalilah agama islam bukan sahaja dengan mengenalinya sejak ia dibawa oleh nabi Muhammad, akan tetapi, kenalilah Islam itu sejak turunnya bapa kita, Adam A.S.

11:43 AM

Sejarah anak adam.

Assalamualaikum,

saya ada sejarah lengkap untuk anak adam yang ingin saya kongsikan dengan saudara-saudari sekalian,

"Lahir, Hidup, Mati"

Jadi apa tujuan kita untuk hidup sebenarnya?
jawapannya terpulang kepada kepercayaan, keyakinan dan kebijaksanaan kamu semua.

Sekian.

5:24 PM

matlamat

ada seorang lelaki bekerja sebagai runner di salah sebuah syarikat penyiaran.

satu hari dia berkata kepada pengurusnya, " saya nak berhenti, kerana saya ingin menjadi seorang pemain dram"

pengurusnya berkata, " saya tidak tahu pula kamu pandai bermain dram selama ini?"

dia berkata, " memang saya tidak tahu, tapi saya akan tahu"

beberapa tahun kemudian, lelaki tersebut bermain dram didalam sebuah band bernama Cream bersama eric clapton dan jack bruce, dan lelaki tersebut bernama ginger baker

dia menjadi sesuatu yang dia inginkan sebelum dia tahu dia boleh mencapainya.

ini kerana dia ada MATLAMAT.