6:19 PM

tuhan

benarkah wujudnya tuhan?
Jika ia benar wujud, siapakah Ia?
Jika Ia benar wujud, dianakah Ia?
Jika ia benar wujud, apakah Ia?

Berapa ramai yang telah terbunuh dalam menyelesaikan persoalan diatas?
Berapa ramai pula yang telah bertemu dengan resolusi untuk persoalan tersebut?
Berapa ramai pula yang telah sesat dalam menyelesaikan persoalan tersebut?

Persoalannya mudah, TUHAN.....

benarkah tuhan membiarkan kita terkapai-kapai di muka bumi ini seorang?
benarkah tuhan menghukum kita jika kita sesat dalam menyelesaikan persoalan-persoalan tersebut?
benarkah tuhan menciptakan kita hanya sekadar untuk melengkapkan sifat harusnya untuk mencipta?

jika benar tuhan itu wujud dan memiliki kesempurnaan,
mengapa ada diantara kita yang terus sesat dalam mencariNYa?
mengapa masih berlakunya pertumpahan darah keranaNya?
mengapa masih berlakunya kerosakan dimuka bumi ini?

persolannya, siapakah yang harus dipersalahkan untuk segala permasalahan tersebut?
tuhan?
atau kita?

bukankah tuhan telah melengkapkan ciptaan manusia itu dengan akal?
bukankah tuhan telah mengutus utusanNya untuk menunjuk jalan?
bukankah tuhan telah bermurah hati untuk berkata-kata dengan manusia melalui kitabNya?
bukankah tuhan telah memberikan ruang untuk manusia berbicara denganNya melalui solat?
bukankah tuhan telah membenarkan kias dalam meletakkan hukum keduniaan?
bukankah tuhan telah mengajar kita untuk mengusai alam melalui pinjaman ilmuNya yang maha luas?

bukankah adam, gurunya ialah tuhan?
bukankah rahmat itu, darinya tuhan?
bukankah nikmat itu, darinya tuhan?
bukankah segala-galanya itu, darinya tuhan?

dan apa yang kita lakukan selama ini hanyalah,
nafikan tuhan
nafikan nikmat tuhan
nafikan hak tuhan
nafikan segala-galanya berkaitan tuhan,

tuhan perlu dicari bukan ditunggu,
kerana ego, kita berbalah,
kerana ego kita membunuh,
kerana ego kita sesat.

Dan, nikmat tuhan yang manakah yang kita harus lagi nafikan?

8:04 AM

kenalan

saya ada kenal seorang rakan ne,
die seorang yang mempunyai impian dan cita-cita
die boleh jadi apa sahaja yang dia mahu

boleh jadi seorang engineer, doktor, polis, perdana menteri,ahli falsafah dan macam-macam lagi
apabila die mahukan sesuatu, die boleh sahaja berlaku serius untuk mencapainya atau tidak,
dalam erti kata lain, die menentukan keputusan hidup die sendiri,

hidup die bebas dan penuh hak,
boleh saja haknya diberikan kepada orang lain, atau dia bermati-matian mempertahankan haknya,

die bijak,
samada die sengaja sembunyikan atau memang die tidak mahu menunjuk,
ataupun die sendiri yang tidak mahu meneroka potensi diri,

die menentukan siapa kawannya, dan siapa perlu dikategori sebagai musuh,
seorang yang memiliki keperibadian tersendiri,
kebijaksanaan tersendiri,
andaian tersendiri,

dalam erti kata lain, hidupnya yang tersendiri,
menentukan, membuat keputusan, meneroka keputusan, merealisasikan keputusannya, dan merasa hasil dari keputusannya juga tersendiri,
dan rakan saya itu adalah.....


"A.N.D.A"

"just be yourself, because you are, that you are"

11:02 PM

orang kata....

Orang kata, kalau kite marah dengan seseorang, tonjolkan kemarahan kita, supaya kita berasa lega dan mudah untuk memaafkan kesalahan tersebut disamping orang yang dimarahi sedar akan kesalahan mereka, akan tetapi, dengan orang yang kita benci, lebih baik berlaku hipokrit kerana kebencian yang ditonjolkan akan memakan diri kita dan orang lain.

11:58 AM

Saya afiq, Muhammad Afiq.....

Assalamualaikum,

Yeah, bird's back to nest after it takes 3 weeks to lay down on this blogging field again. It's not because i'm already tired of jotting or sharing my ideas, but........

...........................FINAL EXAMMMMMMM!!!............................

haha...the only things that make us students filling up their brain with forgotten lectures either by making delicious soup with their ancient notes, or sewing an answer sheet on their sweater hahaha....juz joking

Sedar atau tidak, ini merupakan exam kedua terakhir saya di Universiti Sains Malaysia untuk menyempurnakan ijazah sarjana muda kejuruteraan polimer. 4 tahun maa...i'm struggling just for getting a scroll that qualify me as an engineering graduate.

Seronok?? hurmm.... boleh juga dikatakan begitu, akan tetapi, apa yang lebih menonjol dalam diri saya sekarang ini ialah, bagaimana dengan perjalanan saya selepas ini. mungkin adik-adik di tahun 1,2 dan 3 mengatakan bahawa...waaa..seronoknya dah final year, dah nak habis.....

Saya juga pernah berfikiran begitu suatu ketika dahulu, akan tetapi, reality is always oppose of what we thought. Day by day, it just makes me feel nervous of what's awaits me in front. dan bila kita terkenang semula pengalaman kita yang lalu, perasaan nervous itu akan hilang dengan sendirinya. yang menariknya, adakalanya kita akan tersenyum atau menangis tanpa disedari.

Sewaktu kita masih belajar, kita terlalu eager to try anything new in our life. it's okey to be a determinant person, and i believe, setiap kali anda tersilap dalam membuat sesuatu keputusan, anda akan bangun semula dengan semangat baru disamping rakan-rakan dan sahabat anda. kekuatan yang lahir dari semangat dan sokongan rakan-rakan banyak membentuk diri kita sewaktu proses pentarbiyyahan ini.

Oleh itu, dalam kita terus melangkah kehadapan, kita harus lebih berani untuk meneroka sesuatu yang baru dan jangan terlalu jumud dengan tradisi yang membebankan. Apabila kita terjatuh dalam melangkah, kembalilah mengenang saat-saat indah dimana anda begitu bersemanngat dalam meneroka dunia suatu ketika dahulu dan hadapi permasalahan itu dengan hati yang terbuka.

Jika anda sudah senang suatu hari nanti, jangan lupa akar kita, kembalilah menyumbang kepada pembangunan sahsiah adik-adik kita yang masih di madrasah. pertalian yang wujud dan bersambung perlulah dijaga agar kesinambungan ilmu dan amal mampu diwujudkan. barulah kelestarian itu dapat diimplimentasikan secara menyeluruh.

Disini saya mencadangkan agar batch kita mengadakan suatu jamuan besar-besaran yang melibatkan seluruh batch 05/06 dan memperkasakan semula alumni kejuruteraan USM demi kemudahan adik-adik dan mungkin juga anak-anak kita yang bakal menggantikan kerusi kita suatu hari nanti.

Saya mempunyai satu visi dimana suatu hari nanti, sesiapa yang ingin menyambung pelajarannya di USM, tidak lagi perlu memohon pinjaman atau mendapatkan biasiswa dari mana-mana institusi awam atau swasta, akan tetapi alumni kita sendiri mampu mendanai mereka. jika tidak menyeluruh pun, sekurang - kurangnya dikampus kejuruteraan.

Saya juga berharap agar suatu hari nanti, mahasiswa USM kejuruteraan memainkan peranan yang lebih aktif di arena masyarakat, negara, dan global. Mengharap agar adik-adik kita lebih kreatif dalam membuat program-program yang berguna dan memberikan impak yang besar keatas pembangunan masyarakat sekitar, negara dan dunia. umumnya ingat, misi kita disini belum selesai, selagi masyarakat sekitar tidak berfikir, bercakap, bermain, dan berperilaku seperti kita. MAHASISWA USM....

last but not least, perjuangan tidak akan selesai sampai bila-bila pun, hanya mereka yang benar-benar ikhlas, tabah dan mempunyai matlamat yang jitu dan jelas akan mewarnai dunia dimasa hadapan.

10:47 AM

Egoistik yang tidak berakal

Assalamualaikum.

Saya terpanggil untuk menghuraikan serba sedikit mengenai buku Fahaman dan Ideologi Umat Islam yang dikarang oleh Dato' Seri Hj Abdul Hadi Awang. Walupun saya belum menghabiskan pembacaan secara keseluruhan, akan tetapi saya berasa kagum dengan huraian dan teknik penceritaan yang disampaikan oleh ulama' besar di negara kita ini.

Buku ini mengandungi 22 bab dan di bab yang pertama, beliau menghuraikan mengenai sejarah kelahiran mazhab akidah umat Islam. Didalam bab ini beliau menerangkan mengenai bagaimana kesemua 73 golongan yang dikatakan oleh rasullullah itu lahir. Beliau juga menerangkan bagaimana agama islam ini mula dicemari dengan pelbagai limpahan ideologi barat dan timur sehingga melahirkan golongan-golongan yang bercanggah dari akar islam itu sendiri.

Yang paling menarik, beliau menceritakan bagaimana kaum yahudi, menopengkan diri membakar jiwa islam dari dalam umat islam selepas wafatnya Nabi Muhammad S.A.W. Kelicikan mereka akhirnya dapat juga dihidu oleh manusia-manusia yang berakal dan mempunyai ilmu dizaman pasca rasullullah itu.

Saya terpanggil untuk memberikan sedikit pandangan mengenai hujah-hujah yang diketengahkan oleh Dato' Seri ini. Beliau menegaskan bahawa pecahan ideologi umat terdahulu adalah diakibatkan oleh serangan ideologi luar (terutamanya barat) dan perselisihan politik dalaman negara islam itu sendiri mengenai isu perlantikan khalifah selepas baginda nabi wafat.

Akan tetapi pada pandangan saya, perpecahan umat islam ini sebenarnya berpunca dari sikap umat islam pada ketika itu sendiri yang terlalu ego untuk mengalah dalam menyuarakan ideologi dan pendapat mereka dalam menghuraikan apa yang terkandung didalam ajaran Nabi S.A.W. Ini jelas dengan kemunculan siri peperangan yang melibatkan sesama islam sendiri, seperti perang Jamal yang pada pendapat saya titik permulaan hancurnya hubungan persaudaraan dikalangan umat islam.

Ketika perlantikan khalifah pertama, Abu Bakar As-Siddiq, Beliau tidak pernah meminta untuk dilantik menjadi khalifah, malah ada riwayat yang mengatakan bahawa beliau seboleh-bolehnya mahu menolak dari menjawat jawatan tertinggi negara islam tersebut. Begitulah juga dikalangan para sahabat nabi yang lain termasuklah 3 khalifah agung yang diiktiraf oleh Ahli Sunnah Wal Jamaah. Mereka tidak pula berebut mengenai siapa yang bakal menggantikan baginda nabi dan abu bakar selepas kedua-dua insan mulia ini meninggal. Malah ketika berlakunya peristiwa pembunuhan Saidina Uthman Al-Affan sehingga tercetusnya peperangan Jamal antara Saidina Ali Karamallahuwajhah dengan Ummul Muminin Saidatina Aishah isteri nabi Muhammad S.A.W, Saidina Ali seboleh-bolehnya cuba untuk mengelak dari membunuh sesama umat Islam.

Saya pernah terbaca satu kisah yang cukup menyayatkan hati dimana pada ketika Saidina Uthman buntu dalam menyelesaikan permasalahan politik dalaman negara islam terutamanya dalam mengekang ajaran sesat yang terlalu banyak bercambah, beliau telah berpuasa dan berserah kepada Allah. Ketika masuk waktu Asar (saya kurang pasti waktunya), beliau membaca Al-Quran, Surah Al-Kahfi, dan ditakdirkan beliau tertidur dan didalam tidurnya, beliau bermimpi bertemu Rasullullah S.A.W (Subhanallah, indahnya kalau kita dapat diketemukan dengan Rasullullah walaupun hanya seketika didalam mimpi) dan baginda bertanya kepadanya, wahai Uthman, adakah kau ingin berbuka denganku atau bersama-sama dengan mereka? maka Saidina Uthman pun berkata, aku ingin berbuka bersama-sama dengan mu, Ya Rasullullah. maka pada ketika itulah beliau dibunuh dan darahnya terpercik diatas sepotong ayat didalam surah tersebut (saya tidak pasti ayat keberapa, akan tetapi jika dirujuk Al-Quran mashaf lama, anda akan mendapati ada sepotong ayat didalam surah Al-Kahfi tersebut yang ditulis dengan warna merah.).

Dan dari penulisan Dato' Seri ini (bab 1 dan 2), saya dapat simpulkan, bahawa mereka yang benar-benar faham dan tahu mengenai sesuatu perkara (Ilmu), mereka tidak akan sekali-kali bercanggah pendapat dan langsung melupakan kepentingan diri sendiri (ego) demi memastikan kemuliaan ilmu yang ada pada mereka terjamin dan tidak dikucarkan oleh pendapat-pendapat yang terpesong. Tidak pula kita mendengar bahawa dikalangan para sahabat (saya fokuskan kepada 4 khalifah tersebut) nabi bertelagah sesama mereka. Malah ketika Saidina Uthman dikepung oleh puak pemberontak, Saidina Ali R.A. segera mengirim puteranya Saidina Hasan R.A. supaya menjaga keselamatan Khalifah. Tetapi ketika Saidina Hasan Bin Ali R.A. datang ke rumahnya untuk menawarkan bantuan, Khalifah Uthman R.A. menolak bantuannya serta menyuruhnya pulang. Lebih dari itu, ketika Saidina Ali R.A. mendengar khabar tentang pembunuhan Khalifah Uthman R.A. beliau telah memukul anaknya Hasan R.A. serta mengancam Muhammad Bin Talhah kerana dianggapnya kurang rapi menjalankan tugas menjaga keselamatan Saidina Uthman R.A.

malah didalam satu peristiwa, Saidina Ali telah disuruh oleh baginda Nabi untuk berdakwah di Yaman,
Saidina Ali R.A. juga telah diperintahkan untuk menjadi hakim dalam bidang pengadilan. Oleh kenana beliau berasa dirinya kurang ahli dalam bidang pengadilan itu maka dengan terus-terang dan ikhlas beliau berkata kepada Rasullullah S.A.W., "Ya Rasul Allah, saya tidak mengerti dan tidak mempunyai keahlian yang cukup mengenai hal pengadilan ini.

Mendengar perkataan Saiyidina Ali R.A. itu segeralah Rasulullah S.A.W. menyapu dada beliau dengan tangan Rasulullah S.A.W. sendiri sambil bersabda,

"Ya Allah, bukalah dada Ali untuk menerima ilmu dan lapangkanlah ucapannya dalam soal pengadilan".

Adalah diriwayatkan bahawa berkat doa Nabi Muhammad S.A.W. itu Saidina Ali Bin Abu Talib R.A. kemudiannya menjadi seorang hakim yang bijak lagi adil hukumannya. Baik di zaman Saidina Abu Bakar Al-Siddiq R.A. mahupun di zaman Saidina Umar Al Khattab R.A. selalulah Saidina Ali R.A. diajak bermesyuarah dalam memutuskan sesuatu masalah yang dihadapi oleh Khalifah-Khalifah itu. Bahkan Saidina Umar Al Khattab R.A. biasanya enggan memutuskan sesuatu keputusan sebelum lebih dahulu Saidina Ali R.A. diajaknya berunding.

Lihat, anda sendiri boleh mengulas bagaimana mereka yang benar-benar Ahli dan Ikhlas dalam sesuatu perkara, mereka tidak pernah bermusuhan sesama mereka, kerana mereka tahu apa yang perlu didahulukan selain dari kepentingan peribadi (ego), ini kerana mereka mempunyai tahap ilmu yang tinngi.

Akan tetapi, mereka-mereka yang ego dan tidak mahu mendalami ilmu sahaja yang taksub untuk menegakkan apa yang mereka tafsirkan sebagai benar. Dan kerana umat Islam pada ketika itu tidak lagi membudayakan ilmu dan hanya mementingkan kekuatan dari segi fizikal, mereka mudah terpedaya dengan musuh-musuh islam.

Penulisan saya bukan untuk menuduh atau menyalahkan umat terdahulu, ini kerana perkembangan islam pada ketika itu sesuai dengan zamannya, dimana pada peringkat awal penyebaran islam, kekuatan fizikal itu penting dan barulah didatangkan dengan kekuatan dari segi ilmu.

Sebagai contoh (anda masih berminat membaca!! haha, tahniah kerana berjaya sampai disini, jangan lupa luahkan pendapat anda nanti, jika ada kesilapan, tegurlah dengan hikmah), Diperingkat awal penyebaran islam, tidak ramai dikalangan sahabat nabi yang mendalami ilmu islam itu sendiri, sebagai contoh, pejuang islam terkemuka, Khalid Al-Walid, diriwayatkan, beliau hanya boleh membaca surah Al-Fatihah sahaja. Sewaktu beliau disuruh menjadi imam, beliau membaca surah Al-Kafiruun, dan ayatnya menjadi tonggang-terbalik. hanya yang benar-benar faham mengenai usul Akidah dan Tauhid pada ketika baginda nabi masih hidup ialah sahabat terdekat baginda sahaja, seperti Abu Bakar, Umar, Uthman, Ali, dan keluarga-keluarga terdekat baginda. Dari dari merekalah islam itu disebarkan dan difahamkan kepada umat seluruh alam.

Oleh itu, para sahabat sekalian, dalamilah ilmu mengenai agama sendiri dan jangan terlalu ego dalam menegakkan benang yang basah. kerana jika kita terus bersikap demikian, saya takut, perpecahan dalam masyarakat kita akan terus bercamabah, akibatnya mungkin kita tidak akan rasa, tapi anak cucu kita lah yang merana.

Wallahualam..

6:03 PM

Being gay, Lesbian, and Bi is a new way of defining sex????



Meh kite berehat jap, asyik dok pikir pasal politik kampus je, pening jugak kadang-kadang, Komentar-komentar sekalian, saya berharap anda bertanggungjawab dengan komen anda, artikel saya, saya yang akan bertanggungjawab sepenuhnya, saya tidak akan memadamkan komen-komen anda selagi tidak melepasi tahap tertentu sehingga boleh mengakibatkan kerosakan serius dalam masyarakat. seperti 7 komen yang saya terima untuk artikel kualiti vs kuantiti. maaf kepada komentar terbabit, saya terpaksa memadamnya untuk memelihara keamanan beragama di negara kita.....syntoss.

Sewaktu saya menyelesaikan tugasan teknik berfikir saya, saya mendapati sesuatu yang baru dan bagus untuk dikongsikan dengan para pembaca, sebelum itu, sila hayati statement ini:

"Being gay, lesbian, and bi, is a new way of defining sex"

Saya mendapati pernyataan ini didalam banyak blog-blog manusia songsang yang saya layari. memang memeritkan untuk menyelesaikan tugasan ni (tajuk tugasan : komplikasi seksual dikalangan mahasiswa dan remaja). Agak sedih juga kerana saya tidak mampu berkongsi apa yang saya dapat sewaktu presentation tadi. tapi tidak mengapa, biarlah saya titipkan disini sahaja.

Manusia-manusia yang mengalami komplikasi seksual ini saya klasifikasikan sebagai manusia yang cacat dan tidak mampu mengenal identiti sendiri dan tidak berupaya untuk mencari minat atau tarikan seksual keatas manusia berlainan jenis.

Mereka ini kebanyakanya membentuk kolokium-kolokium tertentu untuk berkongsi idea, pendapat dan tidak lupa juga mendapatkan kepuasan nafsu seks mereka. Didalam pemikiran mereka, seks merupakan sesuatu yang free atau dalam statement originalnya

"Sex is a nature, and nature are born free"

mereka mendefinisikan seks sebagai sesuatu yang tidak hanya boleh dinikmati oleh pasangan berlainan jantina sahaja. akan tetapi, bagi mereka, setiap manusia bebas untuk memuaskan nafsu seks mereka dengan sesiapa sahaja yang mereka minati. pemikiran mereka boleh dikategorikan sebagai pemikiran yang terbuka dan tidak berbatas. kerana itulah kebanyakan dari mereka mampu memikirkan sesuatu diluar jangkaan "Out of the box"

Akan tetapi, dalam kajian yang saya jalankan juga, pemikiran seperti ini sebenarnya akan membawa mereka kesuatu dimensi yang baru dimana kebebasan yang mereka inginkan akan mengakibatkan mereka terkeluar dari definisi seks mengikut fitrah. maksud saya ada kemungkinan mereka akan mengadakan hubungan seksual dengan objek bukan bernyawa atau haiwan.

Seorang rakan saya pernah bertanya;

"macam mana seks dengan objek tidak bernyawa tu? buat ngan tumbuh-tumbuhan ke? dengan daun?"

Dalam hati saya, saya berkata "Oh, sucinya kawan aku sorang neh....".

Apabila nafsu mereka tidak dibataskan dengan fitrah manusia, mereka akan melakukan hubungan seks dengan apa-apa sahaja selagi ia boleh memberikan kepuasan kepada kehendak nafsu mereka. dari situlah munculnya pelbagai aliran seks pelik yang diantaranya:

1. Pedophilia
2. BDSM
3. Necrophilia
4. Paraphile

dan macam-macam lagi bentuk seks yang pelik-pelik.

Bagi mereka juga, seks ini merupakan satu seni, dan seni seharunya tiada batasan. seni bagi mereka adalah satu kepuasan dimana tarikan eksotik dan erotik yang dihasilkan oleh pasangan mereka samada sejenis atau tidak merupakan sesuatu yang diluar dari kepuasan normal.

"Sex is an art, An Art should be boundless"

Mungkin anda tertanya-tanya, kenapa saya bawakan isu ini, saya sebenarnya ingin mengajak anda berfikir, daripada fitrah yang normal ke pada berlawanan fitrah, adakah mereka perlu dipersalahkan jika definisi seks mereka ini menjadi punca gejala seks melampau dizaman sekarang??

Dan kajian juga mengatakan bahawa komplikasi seksual ini adalah diakibatkan oleh masalah otak yang gagal berfungsi dengan sempurna. I leave u all with these questions:

1. Salah merekakah jika tuhan jadikan mereka begitu?
2. Definisi seks yang mereka berikan relevankah? saya ingin tahu pandapat anda.
3. Benarkah masalah seks bebas ini berpunca dari pemikiran mereka yang terlalu meng"seni"kan defini seks?

Wallahualam....bukakan minda, matangkan diskusi, revolusikan mekanisma, tetapkan pendirian......salam syntoss...

11:35 PM

Bersinergi

Holaa..... mungkin ramai yang tertanya-tanya, mane laa mamat yang suke tulis mende-mende kontroversi neh, huhu, sori beb wa pegi EKSPEN UKM daa.. da 4th year, nak gak carik kerja kan,

So anyway, saya nak kongsikan sedikit mengenai pengalaman saya dan rakan-rakan dari pelbagai skool yang yang join kami ke EKSPEN UKM 17 haribulan Oktober lepas. Dalam banyak-banyak perkara yang best berlaku, ada satu peristiwa yang sangat memberikan effect yang berbeza dari biasa. Tahukah anda, ketika National Career Week tu dijalankan, berlaku satu PERHIMPUNAN AMAN yang di anggotai oleh segerombolan pelajar dari pelbagai Universiti tempatan. Mereka menuntut agar pilihanraya kampus menjadi lebih 'ADIL dan TELUS'. Tujuan mereka adalah untuk menyampaikan memorandum kepada Dato' Khalid Nordin (menteri pengajian tinggi) yang hadir sama untuk merasmikan program Ekspo Kerjaya dan Pendidikan peringkat Nasional itu.

Saya tertanya-tanya, apakah definisi bagi ADIL dan TELUS yang diperjuangkan oleh mereka itu? Sedalam manakah ketelusan dan keadilan yang mereka tuntut itu? Dan keadilan dan Ketelusan Yang bagaimanakah yang mereka inginkan?

1. Tiada penyelewengan duit didalam pentadbiran Universiti??
2. Kertas kerja yang mudah diluluskan??
3. Pembiayaan penuh keatas program-program yang bertentangan dengan misi dan visi Universiti??
4.Tiada 'Sponsor luar ' dari segi kewangan atau ideologi ketika pilihan raya kampus??
5. Hapuskan kursus-kursus membasuh otak yang dijalankan ketika pelajar baru mendaftar??

Mari kita cuba kupas dari sudut 'Fair and square' bagi setiap persoalan tersebut. sepanjang saya berada di U-APEX neh, banyak aktiviti sayap kanan yang saya sudah sertai, dan saya juga pernah menyertai beberapa aktiviti-aktiviti yang bersayap kiri. Saya dapat lihat perbezaan yang cukup ketara dalam kedua-dua buah program. untuk tidak memanjangkan diskusi ini didalam blog saya (agar tidakla semak sangat nak baca!!!), saya akan cuba selesaikan dari masa ke semasa.

Hari ni punya topik: Tiada penyelewengan duit didalam pentadbiran universiti??

Di universiti, terdapat satu undang-undang yang digazetkan didalam AUKU yang mengatakan bahawa seorang pelajar tidak boleh mengumpul wang dengan apa-apa cara sekalipun selain dengan kebenaran Naib Canselor. Ketika menjalankan program bersayap kiri, saya seboleh-bolehnya cuba mengelak dari melanggar arahan tersebut dengan menggunakan saluran sayap kanan yang saya fikir relevan ketika mengumpul dana. Akan tetapi saya mendapati jalannya menjadi sangat sempit jika dibandingkan jalan yang perlu ditempuhi ketika saya menjalankan aktiviti sayap kanan.

Saya ingat lagi ketika saya menjalankan sebuah program berprofil tinggi dengan budget menjangkau RM60K (saya rasa anda tahu program apa), saya dan AJK saya tidak menghadapi sebarang masalah dalam mendapatkan setengah (RM30K) peruntukan bagi menjayakan program tersebut (of coz la kene carik lagikan baru boleh jalan, but it's ok la sebab x beban sangat pastu), malah, ketika kami mempersembahkan kertas kerja kami ke peringkat tertinggi, kami hanya meminta RM 20K sahaja dan secara tidak disangka, kami diberi lampu hijau untuk meminta sehingga RM 30K. Mudahkan, minta betis, diberi paha terus.

Akan tetapi, seperti yang anda tahu, dan saya malas nak mengulas lanjut, wang tersebut evaporate entah kemana (rujuk artikel 'Badut-Badut sarkastik'). Ketika kerja-kerja dijalankan, tiada pula interest ditunjukkan oleh orang atasan kami untuk membantu menjayakan program tersebut, kecuali jika melibatkan, baju, buku cenderamata, hadiah-hadiah, dan apa-apa yang melibatkan tempahan luar. Ayat yang best sekali dan paling banyak sekali keluar time nak buat tempahan, 'Saya ada kawan....' haha, kalau tak keluar kata-kata azimat tu, memang bukan program sayap kanan la tu.

Lain pula ceritanya jika program sayap kiri nih, jalan yang dulunya cukup luas, MASYAALLAH, sempit pula jadinya, sampai saya yang kurus ni pun tak boleh nak lalu. saya cuba juga (walaupun tidak dapat peruntukan dari 'Tabung Koleksi Yuran Aktiviti Pelajar') untuk tidak mengambil jalan yang melanggar undang-undang AUKU tersebut. Akan tetapi, saya tidak pernah melarang jika AJK-AJK lain hendak juga melanggar larangan membuat kutipan luar tersebut. Bukan mereka tidak tahu, malah istilah 'legal and illegal' sering saya gunakan bagi meng'highlight'kan bahaya kepada mereka. Ini kerana, saya rasa, jika mereka benar-benar 'butuh uang' (baru belajar dari rakan-rakan indonesia) banyak lagi cara untuk mendapatkannya.

Sebagai contoh:

1. Kutipan dari Staf-staf Universiti (luaskan lagi skop hingga ke kampus induk dan kelantan, jaringankan ada.)
2. Kutipan sumbangan ketika solat jumaat (sama juga seperti diatas, luaskan skop sehingga ke kampus induk dan kelantan)
3. Buat Join Venture dengan organisasi lain yang mempunyai peruntukan untuk membiayai sedikit kos program (seperti; Pusat Islam, REDAC, CEDEC, School, and etc.)
4. Buat Jualan Amal

Dan pelbagai lagi mekanisma, akan tetapi, bagi saya, cara yang paling baik adalah, buat Join Venture dengan organisasi lain. Ini bukan sahaja akan memudahkan pengurusan, akan tetapi jalan untuk meminta wang dari pihak atasan juga akan menjadi mudah kerana mendapat sokongan dari pegawai tertentu.

Akan tetapi, masalah yang dihadapi oleh segelintir organisasi sayap kiri ini adalah, mereka terlalu ego dengan program yang mereka mahu jalankan. Bagi mereka, jika program ini dibuat secara join venture, maka akan tenggelamlah nama organisasi mereka. Akan tetapi, bila keadaan telah mendesak, barulah tehegeh-hegeh hendak membuat join venture. Apa?? maruahkah yang lebih penting atau keikhlasan anda dalam menyampaikan mesej melalui program tersebut lebih utama??.

Rakan saya Zool Ihsan pernah memberitahu kepada saya, sikap sesetengah pegawai ni, mereka suka nama mereka di'highlight'kan dengan membuat program-program tertentu, melalui cara ini, mereka boleh menunjukkan bahawa mereka benar-benar 'Buat Kerja'. Yang menariknya, bukan sekali program rakan saya ini diciplak ideanya oleh orang-orang tertentu yang hanya menagih idea-idea dari golongan kreatif macam zool ni, Tetapi, dia still cool and steady je, bila saya tanya kenapa?? jawapannya cukup mudah

"Yang penting mesej yang aku nak sampaikan sudah disampaikan, tak kisahlah sapa pun nak buat, sape cepat, diala dapat, dah kita buat keje lambat, Yang penting IKHLAS"

Wow berfalsafah jugak member aku ni sebenanye, huhu, lawati die di http://putihseri.blogspot.com

Apabila sesuatu program itu dijalankan dengan ikhlas, Insyaallah, jalan yang pada asalnya 'LUAS' kemudian 'SEMPIT' pasti akan jadi 'BERTAMBAH LUAS' jika kita yakin dan ikhlas dalam menyampaikan mesej kita. Program tersebut juga akan menjadi menarik dan berkesan kepada orang ramai dan juga AJK2 kita.

Kesimpulannya, saya berpendapat dari segi kewangan, kedua-dua sayap bermasalah, Penyelewengan di sayap kanan, anda nilailah sendiri, di sayap kiri, honestly, saya tidak pernah mengurus kewangan mereka secara total dan apa yang boleh saya katakan 'Wallahualam'. cuma berharap agar sayap kiri ni cubalah berhenti dari mengambil jalan berisiko dan cuba rendahkan ego anda untuk turun dari 'takhta khayalan' anda, dan jangan terlalu jumud dengan tradisi yang membebankan. Luaskan skop pemikiran tidak bererti kita perlu memutuskan tali pendirian.

yang lain sambung nanti.

6:18 PM

Be Brave


kadang-kala kita rasa kita keseorangan, tapi sebenarnya kita tidak keseorangan, cuma kita tidak sedar, tidak kisahlah samada kita sengaja membutakan mata atau kita terlepas pandang terhadap kehadiran orang - orang yang berada bersama-sama kita. Saya terpana juga kerana ramai juga yang memberikan respon yang positif dalam artikel "Badut-badut sarkastik". tapi sayang, terlalu ramai yang memberikan komenya melalui Yahoo Messenger. Saya berpendapat:

1. Mungkin mereka takut identiti diri terdedah

Bagi saya, jika benda itu benar dan bukan fitnah, kenapa perlu takut? Anda takut kepada sistem? sistem yang direka oleh manusia? jangan sesekali membiarkan diri dalam keadaan ketakutan. saya pernah diberitahu, "kalau orang itu pon makan nasi sama macam kita, jari pon ada lima, jalan pon guna kaki, toksah takutla, kita manusia biasa je, sume same je". kalau takut didedah? gunakan nama samaran, yang penting idea anda dibaca, express your feeling, share your thought, be more aggresive and dig for the truth. then your life will be more worthy.

2. Mereka ingin dapat respon segera daripada saya

Mereka ini dikategorikan oleh saya sebagai manusia yang eager dengan latest maklumat. Inilah mahasiswa yang benar-benar MAHASISWA. Keep it up man. But, dont just learn to know, learn how to SHARE. We are scholars, scholars are societies agent's, we are the info linkers, linkers is like a blood vein, dont let the vein freeze, it will kill the society.

3. Mereka baru tersedar akan realiti yang berlaku dan segera menginginkan kepastian

Mereka saya kategorikan sebagai manusia yang tidur. akan tetapi, mereka mudah untuk disedarkan dan terus mencari kebenaran yang berlaku. Saya tidak galakkan anda memiliki sifat sebegini, kerana, mahasiswa yang tidur bagaikan pembuluh darah yang tersumbat, perlu diberi tekanan yang tinggi baru boleh bergerak. Aktifkan diri dalam mencari maklumat.

4. Mereka ingin menyatakan rasa tidak puas hati dan mengutuk secara tertutup.

Saya kategorikan sebagai pengecut dan hanya tahu membaling batu dari belakang. Maaf, saya tidak suka melayan kerenah manusia seperti ini, saya terima komen yang berbentuk negatif, tapi cuba jadi lebih berani berkongsi pendapat yang bertentangan, mungkin idea anda membuka lembaran baru dalam isu tersebut. let the man be the man. there is no such place for maggots in this tough society.

5. Berkongsi pengalaman secara peribadi.

You are a GOOD counselor, but try to be a GREAT counselor by counselling the whole people.

6. Lebih selesa dengan menggunakan YM

No comment. When it comes to personal things, let just respect it, unless it involves me. different peop;le have different view and thought, what we have to do is just respect it. But remember, it is not a licences for us to let others peoples to do the wrong things, the fact will always be the fact. Alert them, so they can appreciate you as their savior. Be brave.

Walaupun saya memberikan beribu ulasan, But if you synchronize it, you will know,

"YOU HAVE TO BE BRAVE TO TELL THE TRUTH".


4:05 AM

badut-badut sarkastik

Hari ini saya bangun untuk menyelesaikan tugasan yang saya kira terakhir dalam ekspo kerjaya dan pedidikan (EKSPEN 08) dengan menjayakan jamuan Aidilfitri bersama kesemua AJK EKSPEN, Pra-EKSPEN, dan FEC. Waupun payah pada permulaannya untuk dijayakan, tapi, Alhamdulillah dan terima kasih kepada semua AJK yang turun untuk menjayakannya.

Walaupun mungkin saya nampak gembira pada pagi ini, akan tetapi kegembiraan itu sebenarnya telah diragut pada malam sebelumnya, malam sabtu yang lepas. ini kerana saya mendapat tahu terdapat beberapa kalangan ahli "keluarga" saya yang telah melukakan hati saya dengan menuduh saya menyalah gunakan duit EKSPEN, METAMORPHOSIS, dan FEC. Pada mulanya saya ingin juga bertindak ekstrim dengan mereka yang menuduh saya, akan tetapi setelah memikirkan bahawa saya merupakan seorang mahasiswa yang matang dan bertamadun, saya tidak boleh menuduh sesuka hati seperti yang dilakukan oleh segelintir pelajar terbabit.

Persoalan dihati saya timbul apabila sesetengah dari mereka mengatakan bahawa "Kalu tak reti urus duit, baik jangan buat program", apakah tuduhan ini sebenarnya datang dari mereka yang benar-benar bertugas dan mencurahkan 100% komitmen dalam menjayakan program tersebut? Jika ya, maka sudah tehtu mereka dari golongan yang memiliki agenda tersendiri dan demi Allah, saya tak berminat untuk mengambil tahu agenda murahan mereka.

Saya tertanya, sejak bila duit EKSPEN, Pra-EKSPEN, atau METAMORFOSIS, yang jumlahnya mencecah RM 60,000 itu dipegang oleh seorang pelajar?? jika MPP sendiri pun tidak dibenarkan mengeluarkan duit sesuka hati yang hanya berjumlah RM 5,000, agak kurang berakal jika menuduh saya menyeleweng RM 60,000 yang logiknya entah dimana untuk saya pegang?

kesemua pengeluaran duit adalah diatas kebenaran en mahizan walaupun AJK kita yang bertungkus-lumus mencari duit tersebut hingga mencecah nilai seperti diatas. Pada mulanya, kami dijanjikan sebanyak RM 3,000 dari duit yang kami kumpul (agak pelik kerana kami terpaksa menagih duit yang kami sendiri cari??) untuk membuat jamuan, akan tetapi prosesnya yang lembab dan lambat, saya mengambil alih program tersebut dengan nekad bersama-sama sahabat saya untuk dijayakan, dan kami terkejut kerana peruntukan tersebut perlu dipotong atas alasan lapuk, duit x dak. Apa ni? saya bukan bodoh untuk mengira jumlah wang yang AJK saya gunakan dan menyemaknya dijabatan bendahari. senang cerita, akaun EKSPEN adalah akaun terbuka dan boleh disemak oleh sesiapa sahaja yang berjawatan PENGARAH PROGRAM. Kami diberi alasan seterusnya, kerana dalam kertas kerja tidak dimasukkan bajet untuk jamuan. Terima Kasih kepada Kak Ita yang menyelesaikan masalah tersebut. Saya tertanya juga, selama ini ada ke detail jamuan AJK dimasukkan kedalam kertas kerja? dan perlu pulak pengesahan TNC untuk dikeluarkan duitnya. Mungkin saya yang tidak peka, akan tetapi banyak juga program organisasi ni saya sudah join, Hurrrmmm... pelik2. Tidak mengapalah, anda nilailah sendiri.

Tanpa banyak soal, kami memotong bajet tersebut kepada hanya RM 800.00 sahaja, bayangkan betapa gilanya saya dan rakan-rakan dalam merangka bajet untuk 120 orang, dengan wang hanya sebanyak itu? Terima kasih sahabat-sahabat yang bersama-sama merangka bajet tersebut. anda nak tengok bajetnya?? disini saya tunjukkan bajet yang dirangka dan dihantar kepada kaunselor. saya difahamkan bahawa bajet ini diedit semula untuk menambahkan lagi beberapa peralatan yang saya tidak tahu, menurut kak ita, ia adalah duit gas, peralatan2 memakan dan sebagainya, tapi saya yakin ia tidak akan mencecah RM1000 pun, kalau ya pun sekadar RM 1100 sahaja



Tapi tahukah anda peruntukan tersebut hanya diluluskan sebanyak RM 500.00 sahaja dan kami terpaksa mendahulukan wang kami yang entah berapa kurun boleh kami tuntut? kami melakukan ini semua hanya kerana perasaan kami yang ingin menghargai sumbangan AJK kami, dan agak pelik kerana masih ada suara-suara sumbang yang masih mempertikaikan keikhlasan kami.

Setelah saya mendapat tahu mengenai perkara ini, saya terfikir, beginikah gaya dan cara mahasiswa universiti berfikir? bercakap hanya sekadar ingan menyatakan bahawa mereka boleh bercakap, menuduh tanpa usul periksa, menyebar fitnah sesuka hati? saya tidak tahu nama sebenar mereka, akan tetapi saya yakin bahawa mereka ini sudah tentu tidak mempunyai agama dan lebih malang tidak langsung mengenal apa itu tuhan. Kerana apa, logiknya, jika mereka adalah golongan beragama dan mempercayai akan wujudnya tuhan, sudah tentu mereka akan menyelidiki terdahulu sebelum mengeluarkan kenyataan. Saya sendiri sebelum menulis artikel-artikel dilaman blog saya mengkaji sedalam-dalamnya pemahaman saya agar tidak timbul fitnah,

Saya tidak kisah jika ia tidak melibatkan soal moral dan integriti saya dalam memperjuangkan apa yang saya rasa benar, akan tetapi, tuduhan melampau seperti ini hanya akan mengakibatkan saya berfikir dan terus berfikir, siapa yang salah sebenarnya? adakah saya yang gagal mengurus wang yang memang sampai matahari terbit kesebelah barat pun saya tidak boleh pegang? atau Organisasi yang mengawal wang tersebut sehingga seboleh-bolehnya tidak mahu langsung menghargai jasa AJK saya? atau pelajar terbabit yang hanya suka membuat tuduhan liar?

Walau apa pun yang berlaku, inilah realiti adik-adik yang ingin menjadi pelajar yang aktif dikampus kita, dalam kita berhadapan dengan masalah luar, adakalanya, masalah dalam "keluarga" kita sendiri yang menjadi punca runtuhnya moral kita. Akan tetapi, saya nak tegaskan disini, demi Allah, saya sudah memaafkan sesiapa sahaja yang membuat tuduhan tersebut, dan sesiapa sahaja yang berniat menghalang berjalannya program terakhir saya itu.

Akhir sekali, terima kasih kepada mereka yang hadir pada pagi tadi untuk membantu memasak dan menghabiskan makanan, sijil penghargaan EKSPEN 08 dan FEC boleh diambil di kaunter HEP mulai esok, pagi ye bukan malam.

7:56 AM

Impian

Hari ni saya tengok cerita "Cuci". saya amat tertarik dengan mesej yang cuba disampaikan oleh pengarah cerita tersebut. cerita ini mengenai empat orang anak yatim, Jojo (Awie), Khai (Hans Isaac), Farel (Afdlin Shauki), dan Sitan (Ac Mizal) yang membesar bersama - sama dirumah anak yatim (Tok Bi). Diawal penceritaan, filem ini menegaskan mengenai keempat - empat adik beradik angkat ini bertungkus lumus mengejar impian mereka iaitu ingin memenangi kontrak mencuci bangunan KLCC. Akan tetapi, impian ini sebenarnya merupakan impian Farel sahaja. Diakhir cerita tersebut, barulah ketiga - tiga pelakon utama yang lain bercerita mengenai impian mereka.

Ini membuat saya terfikir, impian itu sebenarnya terbahagi kepada dua, iaitu impian individu, dan impian bersama. Impian individu merupakan impian yang ingin dicapai oleh seseorang secara sendiri dan meletakkan ia sebagai petanda kejayaannya. Akan tetapi, impian secara bersama adalah impian individu yang dikongsi dengan orang lain untuk memastikan kejayaan dikecapi bersama.

Bercerita mengenai impian, saya teringat suatu peristiwa sewaktu saya di sekolah menengah dahulu. Saya pernah terlibat didalam satu rusuhan dalam menyatakan protes para pelajar terhadap seorang guru disiplin. Kami beramai-ramai (hampir semua pelajar tingkatan 5 terlibat) membuat bunting dan poster mencaci dan memaki guru disiplin tersebut. Ini kerana, guru disiplin tersebut memiliki satu impian, iaitu, menginginkan semua pelajar mengikut peraturan (sepatunya tidak salah memiliki impian seperti itu). Akan tetapi, cara dan perlaksanaan yang dilakukan oleh guru tersebut untuk berkongsi impiannya dengan para pelajar adalah sangat ekstrem dan langsung tidak kena dengan jiwa seorang pelajar (lebih tepat lagi remaja).

Bagi saya, impian sebenarnya lahir dari seorang individu, tidak kisahlah samada individu tersebut membina impian tersebut untuk dijayakan bersama atau sekadar impian untuk dirinya sahaja. Dan apabila sesuatu itu bermula dari individu, walaupun ia bekisarkan impian orang ramai, ia tetap akan dilihat sebagai suatu agenda peribadi. Dan seperti yang pernah saya tuliskan di dalam artikel "Approach and Interst",

"nowadays, people had became very individualistic and care no more in other people's interest and mind"

Oleh itu, mereka seboleh-bolehnya tidak mahu terlibat untuk menjayakan impian tersebut. Akan tetapi, apa yang menariknya, didalam cerita tersebut ialah, impian farel dijayakan oleh adik-adik angkatnya dan dirinya sendiri. Yang membuatkan saya terharu, ketika farel mendapat tawaran untuk bekerja sebagai pengurus disyarikat maju jaya international services, impian tersebut disambung oleh adik-adiknya walaupun impian itu bukan lahir dari mereka. Farel, selaku pemilik impian tersebut, telah dengan sendirinya menyatakan rasa putus asanya.

Sedarkah pembaca sekalian, sebenarnya impian boleh dikongsi dan diwarisi kepada orang lain. Seperti tokoh-tokoh perjuangan terdahulu, legasi yang mereka tinggalkan, adakalanya lebih memahami impian mereka lebih dari mereka sendiri. Oleh kerana itulah Rsullullah S.A.W pernah bersabda,

"Sampaikanlah dariku walupun sepotong ayat"

Ini kerana, jika kita tidak mampu memahami impian / agenda / ayat sesuatu, tidak semestinya ia harus tamat dalam diri kita sendiri, mungkin ada orang yang lebih memahami impian / agenda / ayat tersebut dan apa yang seharusnya kita buat ialah SAMPAIKAN.

Ketika baginda s.a.w menyebarkan Islam itu sendiri, baginda memiliki impiannya (fikirnya) sendiri, iaitu, difikiran Rasullullah s.a.w, baginda menginginkan bahawa bayi terakhir yang lahir diakhir zaman ini, lahir sebagai Islam. walaupun Impian baginda berkisarkan kepentingan ummah, akan tetapi, baginda sendiri tidak mampu lari dari menyatakan impiannya sendiri.

Saya ada seorang rakan, beliau pernah mengatakan kepada saya mengenai perjuangan. Beliau berkata "Jika kita tidak mampu mencapai apa yang diperjuangkan pada hari ini, sekurang-kurangnya, perjuangan kita akan disambung oleh adik-adik kita di masa akan datang". Dan Alhamdulillah, kolokium yang dibina dengan impian bersama tersebut, segar, dan kelestarian dalam perjuangan tersebut mampu untuk dicapai.

Konklusinya:

1. Impian terbahagi kepada dua, Individu dan Bersama

2. Mekanisma untuk menyampaikan Impian yang melibatkan kepentingan bersama perlulah betul dan kena dengan gayanya

3. Impian boleh dikongsi dan diwarisi.

4. Impian / Hasrat / Perjuangan dsb, perlu di Sampaikan kepada orang lain dengan cara yang betul, kerana walupun kita tidak faham menganainya, tidak semestinya orang lain juga tidak faham mesej yang ingin disampaikan

2:20 PM

Kualiti VS Kuantiti

ketinggian everest mencecah 8,848 meter dari aras laut. Banjaran everest ini terletak bersempadanan dengan tiga buah negara, iaitu China, India dan Nepal. Akan tetapi, puncak tertingginya terletak di negara Nepal. Apa yang menariknya, Ketinggian gunung ini menyamai 20 kali ketinggian menara berkembar petronas yang ketinggiannya hanya mampu mencecah 451 meter.

Walaubagaimanapun, jika dibandingkan sumbangan kedua-dua objek tertinggi dunia ini, menara berkembar petronas menjana hampir 1 billion Ringgit Malaysia setahun, akan tetapi, gunung setinggi everest hanya menjadi tunggul yang menjana sumbangan yang tidak sampai USD 345 bagi negara Nepal (Pendapatan perkapita Nepal = USD 345 pada 2006, Malaysia USD 14,400 pada tahun 2007 - sumber, korang cari sendiri, malas sangat nak mencari, intenet dah free pun malas nak cari).

apa yang saya cuba ketengahkan disini ialah, kekuatan dan kehebatan sesutu bukanlah terletak pada dasar kuantitatif, akan tetapi, nilainya terletak pada dasar kualitatif yang ada padanya. Maksudnya, nilai sesuatu itu bukan terletak pada jumlah atau bilangan yang ada padanya, akan tetapi, ia terletak pada dasar kualiti yang ada padanya.

sebagai contoh, ketika Al-Masih Isa A.S menyebarkan Risalah Tauhid di Timur Tengah, baginda telah menghantar 12 utusan baginda kemerata tempat, dan lmereka dikenali sebagai "the twelve disciples" yang terdiri daripada:

1. Peter- Dinamakan sendiri oleh Isa A.S, nama sebenarnya ialah Simon, seorang nelayan di Galilee.

2. James- Adik kepada John

3. John- John dan James digelar oleh Isa A.S sebagai "Sons of Thunder"

4. Andrew- Abang kepada Simon/Peter, nelayan di Galilee, pengikut nabi Yahya A.S

5. Philip- berasal dari Galilee

6. Bartholomew- Anak kepada Talemai, juga ada yang mengatakan beliau adalah nathanael

7. Matthew- Seorang pengutip cukai, juga dikenali sebagai Levi

8. Thomas

9. James- Dikenali sebgai "James the Just" oleh gereja Roman katolik

10. Thaddeus- Juga dikenali sebgai Judee.

11. Simon the Zealot- juga dikenali sebagai "Simon the jerusalem".

12 Judas Iscariot- Diakhirnya dia membelot Isa A.S.

Kesemua mereka telah dihantar ketempat-tempat tertentu untuk menyampaikan khabar baik mengenai kelahiran dan ketibaan Nabi Isa A.S yang merupakan penyelamat dan penebus dosa-dosa manusia. Dan kesannya, kerana kualiti yang terdapat didalam diri mereka, ajaran yang disampaikan mereka mampu menjadi tersebar sebagai agama yang terbesar didupnia dengan jumlah penganut sebanyak hampir 2.1 Billion (Islam, 1.6 Billion).

Begitulah juga sewaktu Nabi Muhammad S.A.W menyebarkan agama Islam. Baginda dikelilingi dengan para sahabat yang memiliki kualiti iman yang sangat tinggi seperti Abu Bakar, Umar, Osman, Ali, Bilal bin Rabah, Khalid Al-Walid, Abdurrahman Bin Auf, Abu Hurairah dan lain-lain lagi. Tidak salah jika saya mengatakan bahawa tertegaknya Islam itu, adalah kerana kualiti iman yang ada pada diri mereka, Tanpa mereka, Islam adalah agama yang tidak berkualiti, dan akan semakin malap ditelan zaman. Sehingga baginda pernah memberikan memberikan perumpamaan kualiti yang ada pada para sahabatnya seperti,

1. Abu bakar;

"Jika dibandingkan Iman Abu Bakar As-Siddiq dengan Iman seluruh umat akhir zaman, berat lagi Imannya"

2. Siti Khadijah;

"Tertegaknya agama Islam diatas harta Siti Khadijah"

3. Saidina Ali;

"Jikalau aku (Rasulullah) adalah kota Ilmu, maka Ali adalah gerbangnya"

Kerana kualiti iman yang terdapat didalam diri para sahabat baginda jugalah, Umat islam yang seramai 300 orang berjaya memenangi perang badar Al-Kubra menentang beribu tentera kafir mekah. Ini kerana mereka berperang ikhlas kerana Allah dan sanggup bergadai apa sahaja demi melihat tertegaknya Islam dibumi Allah S.W.T.

Saya terpukul untuk bertanyakan kepada anda dan kepada diri saya sendiri, Adakah kita sanggup bergadai apa sahaja seperti para sahabat demi melihat tertegaknya sinar Iman dan Islam dialam ini?.....

Kita sering mengatakan bahawa manusia yang lahir dari golongan bangsawan, adalah golongan yang mempunyai kualiti yang tinggi. Jika anda merasakan bahawa ini adalah benar, maka bagaimana pula dengan "Twelve Disciples" Isa A.S tadi? Kebanyakan mereka hanya berasal dari golongan nelayan, bagaimana pula dengan Bilal bin Rabah yang asalnya hanya seorang hamba dari Afirka?

Oleh kerana itulah Allah Berfirman:

"Dan yang terbaik diantara kamu adalah yang paling bertakwa"

Hakikatnya, mereka yang bertakwa ini adalah manusia yang melihat, kualiti adalah lebih penting dari kuantiti. Itulah perbezaan diantara ahli abid dan orang yang berilmu dan beramal dengan ilmunya. Oleh itu, sebanyak manapun harta dan ilmu yang kita timbunkan, jika kita tidak mampu menggunakannya demi kebaikan didunia mahupun diakhirat, maka sia-sia jugalah akhirnya.

10:35 AM

"Why the sky is blue?"


"Why the sky is blue?"

soalan tersebut merupakan soalan terbodoh dalam sejarah peradaban manusia. Tapi sedarkah kita bahawa dengan soalan yang bodohlah, peradaban manusia bermula?.

Dahulu, manusia mempersoalkan kenapa kita tidak boleh terbang seperti burung, berenang seperti ikan, dan bumi ini tiada sempadan, soalan - soalan seperti ini merupakan diantara soalan yang pada satu ketika dahulu adalah bodoh untuk ditanya. Tetapi percayalah, kerana adanya manusia yang sanggup mempersoalkan soalan bodoh itulah, peradaban sekarang wujud.

Kita kerap malu atau takut untuk bertanya jika kita kurang faham atau tidak faham langsung dalam sesuatu perkara. kita lebih suka mentertawakan mereka yang sering bertanyakan soalan yang bodoh, dan tidak pernah melihat keluar dari perspektif soalan bodoh tersebut.

seorang rakan saya memarahi saya kerana dikatakan saya sering bertanyakan soalan - soalan yang pada hematnya bodoh mengenai politik dan situasi semasa, dia menuduh saya kurang membaca dan mengambil tahu mengenai persekitaran politik dinegara kita, mengenai perjuangan dan sebagainya. Akan tetapi saya hanya mengiakan sahaja kerana saya terlalu malas untuk memanjangkan perdebatan diantara kami. Ini membuatkan saya terfikir, tidakkah kawan saya sedar bahawa "different person will have different desired and interest?".

minat kitalah yang akan membentuk perasaan ingin tahu untuk mendalami sesuatu perkara. mungkin saya tidak berminat dalam bidang politik semasa, akan tetapi itu tidak semestinya saya tidak mengambil tahu langsung mengenainya, cuma pengetahuan saya tidak sedalam mereka yang minat dan benar - benar komited dalam bidang tersebut. Dan dalam kita cuba mengambil tahu sesuatu perkara, adakalanya soalan itu nampak bodoh bagi mereka yang sudah tahu jawapannya.

konklusinya:

1. Oleh itu rakan - rakan sekalian, jangan sesekali mentertawakan, menghina, atau mengejek seseorang apabila mereka bertanyakan kepada kita, "why the sky is blue?", kerana mungkin pada kita, soalan itu bodoh, tetapi adakalanya soalan itulah yang menentukan hidup mati mereka.

2. Dan kita juga harus ingat, setiap manusia mempunyai minat dan kecenderungan yang berbeza, perbezaan inilah yang membentuk pengetahuan seseorang, tidak semestinya mereka yang tidak tahu didalam satu bidang juga gagal dalam bidang yang lain. persefahaman dan saling melengkapilah asas kepada pembinaan maklumat yag mapan. inilah yang dikatakan kesinergian membentuk kelestarian "Synergism Towards Sustainability".

3. Dalam memahami sesuatu perkara, jangan takut dan segan bertanya, kerana sekurang-kurangnya jawapan dari orang yang kita bertanya berguna bagi diri kita sendiri walaupun tidak kepada orang lain.

9:33 AM

manusia, pendirian dan peranan

"Apa itu Bentuk".... seorang pensyarah saya pernah memberitahu sebuah kisah mengenai dirinya ketika beliau masih belajar. Beliau merupakan seorang pelajar jurusan sains. Akan tetapi, ketika beliau berada di semestar terakhir, beliau terpaksa mengambil kredit tambahan untuk mencukupkan kredit graduasi beliau. Untuk itu, beliau mengambil kursus "Teori Seni" yang merupakan kursus kontra dari kursus beliau.

Ketika didalam kuliah, pensyarahnya bertanyakan satu soalan kepada pelajarnya, "Apa itu Bentuk??", Dan Pelbagai jenis jawapan diberikan. Lalu beliau mengangkat tangan dan menjawab, bentuk merupakan sesuatu yang mempunyai "Boundaries", Sebagai contoh, Air, air tidak mempunyai bentuk, tetapi apabila air dimasukkan kedalam sebuah gelas, maka air akan mengambil bentuk tersebut.

Pensyarah beliau tersenyum dan berkata,"Inilah perbezaan diantara ahli sains dan ahli seni, Ahli sains melihat sesuatu yang berada dihadapan mereka, akan tetapi, ahli seni melihat apa yang tidak dapat dilihat atau di luar dari apa yang ada dihadapan mereka."

setelah saya mendengar kisah tersebut, saya membuat beberapa telahan, dan diantaranya ialah;

"Tiada satu pun manusia yang sama dari apa-apa segi sekalipun."

Ini kerana, walaupun jawapan yang diberikan oleh pensyarah saya berlainan dari jawapan yang diberikan oleh rakan-rakan seninya, tetapi jawapan dari rakan-rakan seninya sendiri berlainan antara satu sama lain.

Oleh itu, saya beranggapan, manusia yang terlalu ingin menjadi seperti manusia lain adalah manusia yang bodoh dan tiada pendirian diri. mengapa kita perlu membandingkan diri kita dengan orang lain, sedangkan apa yang kita ada bersesuaian dengan apa yang kita perlu ada. Tuhan tidak akan menciptakan dua makhluk yang sama samada dari awal penciptaan, sehingalah keakhir penciptaan. begitu juga tuhan tidak akan membebankan makhluknya atas bebanan yang makhluknya sendiri tidak mampu pikul. Inilah yang membuktikan bahawa tuhan itu wujud dan maha perkasa,

Sebagai contoh, fenomena manusia zaman sekarang yang terlalu mengangungkan artis, band, pemain bola, dan pelbagai lagi. Ada yang sanggup bergadai apa sahaja bagi memastikan bahawa dirinya menyerupai idol kegemaran mereka. Tidakkah mereka sedar bahawa apa yang mereka agungkan itu hanya akan membawa mereka ke satu dunia yang mereka sendiri terasing?.

Setiap manusia mempunyai peranan masing-masing didunia ini, dan adalah menjadi tangungjawab kita untuk mencari, apa peranan kita untuk hidup didunia ini dan cuba selesaikan peranan kita sebaik mungkin. Dan akhir sekali, Tuhan tidak akan menciptakan anda jika anda tidak mempunyai peranan dalam hidup ini.

Dari kisah "Bentuk" tadi, ini yang saya boleh simpulkan:

  1. Setiap manusia berbeza dari segala segi termasuklah pemikiran dan peranan mereka untuk hidup
  2. Membandingkan diri sendiri dengan manusia yang lain adalah satu perkara yang bodoh dan tidak masuk akal langsung.
  3. Tuhan tidak pernah menganiaya makhluk ciptaanya, akan tetapi makhluknya yang sesat dalam mencari identiti / peranan dirilah yang menganiaya diri sendiri (nak sangat menjadi orang lain sampai lupa kelebihan yang ada pada diri sendiri).
  4. Air x de bentuk.....yeke?...huhu...

12:13 AM

Approach and Interest

Hari ini saya bersiar-siar dengan abang dan adik saya di Persiaran surian, saya tidak tahu pun nak buat apa sebenarnya sebenarnya, dan dalam berjalan-jalan tak tentu hala tu, saya 'Ter'beli dua benda, Rubric and Bonsai's fertilizer.

Apa yang menariknya ialah, i met two different person today, which is the bonsai's seller, and rubric's seller. Di stall bonsai, i can see a lot of people there, walhal bukan ada orang nak beli pon, just tengok-tengok je (kalu nak cari bonsai murah, datang kat sini (The curve), jgn beli kat mid Valley, sane harga sekali ganda mahal), same as me, i'm just wanna have a talk with the bonsai seller and get some tips for my bonsai (beli dengan Zool Ihsan time internship).

Saya tengok, cara mereka approach cukup berbeza, orang yang jual rubrik tu approach orang macam x nak approach, tapi yang tokey bonsai tu, siap bagi kad nama lagi. Ini membuatkan saya terfkir:

1. jual bonsai tak untuk langsung, jadi kene approach orang gile-gile (70% true)
2. Jual rubrik untung gile sampai tak payah approach customer (10% true)
3. Ade lagi tempat jual bonsai kat sekitar ni yang lebih murah (60% true)
4. Orang PJ tak suka bonsai (50% true)
5. Orang PJ dah ada banyak bonsai (20% true)
6. Bonsai susah nak jaga (30% true)
7. Orang PJ malas nak fikir macam mane nak selesaikan rubric (90% true)
8. Rubric permainan zaman dinosour, ramai dah dapat selesaikan (0.5% true)
9. Tempat jual bonsai dekat dengan Big Apple (10% true)
10.Tempat jual bonsai lagi cantik dan best dari tempat jual rubric (10% true)
11. Awek jual bonsai lagi seksi (N/A)
12. Hanya orang tua yang bela bonsai orang muda main rubric (50% true)

p/s: haha, survey ni saya buat atas dasar ingin tahu je, jangan pulak dimasukkan dalam mana-mana kajian.

walaupun saya berikan seribu satu alasan, tapi hakikatnya kita semua tahu apa punca berlakunya situasi diatas, HOW YOU APPROACH PEOPLE. In how you approach people is important when you want to promote something new(bonsai) or something that already exist (rubric). you have to remember, nowadays, people had became very individualistic and care no more in other people's interest and mind. That's why, we have to approach these poeple in a correct way and know, in what sense the thing's we are promoting will bring benefit to them.

saya mempunyai seorang rakan, dia seorang yang sangat kuat pegangan agamanya. dia sanggup bergook-gadai apa sahaja demi mempertahankan akidahnya. Dia bercita-cita agar semua orang yang seiman denganya agar kembali ke jalan yang lurus (pada hematnya) dan mereka yang tidak seiman denganya menyertai angkatan akidahnya.

Apa yang menariknya, dia tidak pernah mahu mencuba untuk keluar dari bergaul dengan rakan-rakan seperjuanganya, untuk sama-sama turun ke dunia orang-orang yang menjadi target mereka dan cuba memahami dunia mereka. mereka sepatutnya memulakan proses dakyahnya dari dunia targetnya sendiri, bangkitkan rasa interest targetnya dari dalam diri targetnya sendiri, bukan sibuk mempromosikan interest mereka terhadap dunia mereka kepada orang lain. Mereka lebih suka berharap agar target-targetnya datang secara sukarela kepada mereka dan turut serta dalam memperjuangkan teologinya.

saya berikan satu contoh, jikalau George W. Bush mempromosikan kepada sekutu-sekutunya tentang betapa pentingnya minyak Iraq kepada Amerika, saya rasa tidak akan ada penglibatan negara lain didalam perang teluk tersebut. Akan tetapi, oleh kerana Amerika mempromosikan kempen perangnya atas nama terrorist, then they got the whole world behind rhem (eventhough we know their exact interest). This is happen because U.S did not promoting their interest to the whole world, but they promote the WORLD interest in this war, that is peace.

contoh lain pula, ketika Nabi Muhammad S.A.W menyampaikan risalah tauhid, adakah baginda menyatakan bahawa "masuklah kamu kedalam islam agar kerja aku sebagai nabi selesai dengan segera" atau baginda berkata "masuklah kamu kedalam islam, kerana sesungguhnya islam adalah agama yang menjanjikan kebahagiaan bagi kamu didunia dan akhirat"?? kerana itulah baginda pernah bersadba,

"Islam datang dengan berdagang dan akan kembali dengan berdagang"

Dan hakikat dunia berdagang ialah, kita harus approach customer bukan mengharap agar customer yang datang kepada kita. ingat, mereka sebenarnya tidak sedar betapa pentingnya mereka 'membeli' produk kita, sebab itulah kita wajib menyedarkan mereka. dan dalam menyedarkan mereka, cara yang betul dan terbaik ialah, fahami dan kaji, what is our customer INTEREST.

12:01 PM

Grown up already?

Holaaa..... I'm just sneakin' around in the net and found this...haha... (click to enlarge !!)

4:13 PM

Do and Don't

Hurrrmmm.. just wanna share my thought.

Pada 29 ramadhan or 29 september ago, at night, when i'm going back from performing solat terawikh, saya berjalan melepasi beberapa orang budak (errrmmm... in about 11-13 years old) yang sedang berbual. Apa yang menarik perhatian saya ialah, topik yang mereka bincangkan iaitu 'apa itu pahala n dosa'.

I missed the part when they discussed about deeds, but for sins, saya terpana bila mendengar definisi dosa bagi mereka. Do you know what's sins for them? haha...(tak tahu nak gelak atau terkesima), mereka kata.....

"Dosa adalah satu kerugian"

Saya tertanya-tanya, in what senses they relate the sins with losses?

Huhu, actually they remind me about my childhood, and i believe, you all are the same. masa kita kecil dulu, didalam diri kita ada satu sifat yang dipanggil 'determinant' atau semangat untuk mengambil tahu mengenai sesuatu. kita sering berbincang bersama-sama rakan kita mengenai sesuatu dan apa yang menariknya, kita tidak malu menyampaikan pemikiran kita walaupun pemikiran kita itu salah. we believe in what people says and we did not afraid in expressing our view on any topics.

Dan dalam mengekspresikan idea dan pendapat kita, kita tidak pernah mengejek, menghina, atau irihati dengan sesiapa pun. kita hidup dalam keadaan yang aman, damai, tidak pernah menyimpan perasaan benci dan dendam, ikhlas dalam persahabatan, and believe it or not, when we are kids, it's only take 5 minutes to make a good friend. waa... what a wonderful and desirable world.

seorang rakan saya pernah bertanya kepada ibunya ketika dia berumur 9 tahun (darjah 3), 'ibu, BERJIMAK TU APE??' can you believe it?? and his mom (he's a boy) cannot answer (maybe she just shy) it and told him 'why don't you ask your ustaz or ustazah?'. Pergilah kawan saya tu kepada ustaz and ustazah dia dan bertanyalah dia soalan yang sama. and the same thing happen, even his ustaz and ustazah also cannot answer it,

dalam keadaan tertanya-tanya, kawan saya tu pergilah kepada rakan karibnya (yang agak bijak dan matang pada ketika itu) dan bertanyalah dia soalan tersebut. nak dipendekkan cerita, terjawablah persoalan rakan saya itu.

kenapa saya cuba bawa isu ini untuk diketengahkan? saya hanya ingin membawa pembaca sekalian kepada satu realiti yang kita sendiri tahu mengenai apa yang kita panggil 'adult'.

ketika kita meniti kedewasaan, semakin banyak input yang kita perolehi, kita semakin mengenal dunia, kita mula tahu menggunakan akal dalam menilai apa yang baik dan apa yang buruk. akan tetapi, ini bukanlah isu yang ingin saya bawakan. apa yang saya hendak perkatakan ialah, when we start to know what is do, in the same time we're also know what is DONT.

semakin dewasa kita, kita semakin terikat dengan rule and regulation until we killed our own ability to share and discuss our thought and feeling. kita semakin lemah dalam menyuarakan pendapat dan malu mengekspresskan idea kita. kita lagi suka membiarkan diri kita dalam keadaan tertanya-tamya daripada mencari jawapan kepada persoalan demi persoalan yang timbul dan secara tidak sedar, sebenarnya kita semakin lemah dan menjadi semakin jumud dengan terlalu banyak 'Do's and Dont's'. and believe me, there's a lot of Don't rather than Do in this world.

so guys, for me, rules and regulation is important to restore peace and serenity in our society but, we have to realize that, in this world, there are things that we should not let the 'do's and dont's' interfere with it. and that things is, thought, feeling and expression. dan tidak lupa juga, adakalanya children is our best teacher to understand the entangled things in the world, and you know why, because they got no rules, regulation, Do's and Dont's.

3:11 PM

Dilema umat sekangkang kera –Realiti yang sengaja dilupakan.

Islam telah lama menjadi sasaran golongan yang mahukan kehancuran dan kemusnahan diatas muka bumi ini. Semenjak sebelum kelahiran nabi Muhammad sendiri, pelbagai usaha telah diatur oleh pihak yahudi dalam merosakkan ajaran Tauhid ini. Sejarahnya bermula apabila kaum yahudi ini merasakan bahawa bangsa mereka sudah cukup sempurna dari segala segi untuk melahirkan nabi terakhir ini. Akan tetapi, Allah telah membuktikan, bangsa yang terbaik tidak semestinya akan melahirkan sesuatu yang baik, lantas memilih bangsa arab sebagai perumah untuk nabi yang terakhir ini.

Setelah mendapat tamparan yang hebat lantaran dari kelahiran nabi mulia ini yang bukan dari kalangan mereka, mereka mula menyediakan beratus-ratus malahan ribuan mekanisma untuk menghalang serta menghapuskan ajaran nabi mulia ini. Mereka mula menguasai sistem sedia ada dengan harapan bahawa kompartmen – kompartmen (seperti; bidang politik, perundangan, ekonomi, sosial, dan sebagainya) didalam sistem tersebut, mudah untuk dikotak – katikkan sekaligus menjadi alat bagi mereka menghancurkan akidah bawaan Nabi mulia ini. Akan tetapi, jika Allah menginginkan ia berlaku, maka akan berlakulah ia.

Ternyata usaha yang mereka jalankan setelah ribuan tahun ini, membuahkan hasil yang cukup lumayan bagi mereka dekad ini. Akan tetapi, dalam tidak sedar, ia juga sedang menuju kepada satu titik akhir dimana mereka menjadi buruan bayangan mereka sendiri. Orang-orang yahudi diseluruh dunia mula dipandang hina, mengalami krisis identiti yang teruk lantaran pudarnya rasa kepercayaan dari bangsa lain kepada mereka hasil dari perancangan yang dahulunya mereka agungkan.

Persoalannya, sedarkah mereka bahawa pemain yang sebenar bukanlah mereka, akan tetapi Allah jualah pemain yang sebenar (Pemilik dan Pentadbir sistem), seperti firmanNya yang bermaksud, ‘Mereka merancang sesuatu, akan tetapi Allah jualah sebaik-baik perancang”. Dalam meniti usia rancangan mereka yang semakin lanjut dan perjuangan yang semakin pudar, amat malang bagi umat ‘sekangkang kera’ ini yang masih lagi diulit mimpi bobrok buatan yahudi.

Mereka seharusnya sedar bahawa sistem yang menyokong mereka ini adalah penyebab kepada permasalahan yang timbul diatas muka bumi ini. Malah, mereka sanggup bertumpah - darah dalam proses meletakkan hukum dan Iman mereka kepada ajaran Islam itu sendiri terutamanya yang melibatkan sekatan dan larangan terhadap teriakan nafsu mereka. Menyalahkan umat terdahulu merupakan jalan termudah dalam menyatakan protes mereka terhadap larangan yang dibuat didalam agama. Memang benar didalam islam terdapat pelbagai larangan, akan tetapi sedarkah kita bahawa dengan larangan-larangan tersebutlah, manusia itu dapat digelar manusia.

Islam merupakan agama fitrah yang meletakkan sesuatu pada tempatnya. Tiada satupun dari ajarannya yang menyimpang dari norma kehidupan seorang manusia. Ajaran Islam bukan sahaja mencakupi hal – ehwal ketuhanan sahaja, akan tetapi ia juga merangkumi soal kehidupan seharian, ilmu kemasyarakatan, ilmu mantik, falsafah, politik, ekonomi dan pelbagai lagi bidang ilmu pengetahuan. oleh itu, adalah mudah jika saya menyatakan bahawa ‘Islam is NOT a way of life, but Islam itself is a life’. Ataupun dalam bahasa bondanya, Islam bukan satu tatacara hidup, tetapi Islam itu sendiri adalah kehidupan. Ini kerana Islam merupakan satu sistem, dan sistem itu sendiri tidak dapat beroperasi jika salah satu kompartmenya gagal memainkan peranannya. (Rujuk artikel ‘Sistem‘-27/09/08)

Akan tetapi, falsafah ini perlu diperjelaskan lagi kerana ia bukan sahaja akan menyebabkan anda tetanya-tanya adakah yang saya maksudkan; “ selagi kita hidup, kita adalah Islam tanpa mengira samada kita beragama kristian, Hindu, Buddha, Yahudi atau tidak beragama”. Ini merupakan tanggapan yang salah kerana maksud saya dengan mengatakan bahawa ‘Islam is a life’ adalah; selagi kita patuh dan taat kepada Allah S.W.T (yang merupakan tunjang Akidah didalam Islam), maka kita dengan sendirinya akan hidup dengan bertunjangkan fitrah manusia.

Ini kerana, Islam didatangkan sekali dalam bentuk pakej untuk menyempurnakan ciptaan makhluk bergelar manusia. Dan sudah tentu ia tidak boleh diambil sebahagian demi sebahagian sahaja. Kerana itulah didalam Al-Quran ada ditegaskan bahawa “Masuklah kamu kedalam Islam secara keseluruhan”. Jika ingin dibuat analogi, saya suka mengaitkan bahawa makhluk yang bergelar manusia ini merupakan sebuah komputer, dimana ‘Operating system (OS)’nya adalah Islam. Sudah tentu sesebuah komputer itu tidak dapat beroperasi secara sempurna jika ‘OS’nya tidak di’install’ secara sempurna didalam komputer.

Malahan, nilai seorang insan itu sendiri terletak pada ‘OS’nya. Kerana itulah juga ada disebutkan bahawa ‘Yang terbaik dikalangan kamu adalah mereka yang bertakwa’. Jika OSnya beroperasi dengan sempurna, maka akan menjadi bernilailah seseorang insan tersebut, dan begitulah sebaliknya.

Akan tetapi, jika dilihat senario masyarakat zaman sekarang, manusia bukan lagi berada didalam fitrahnya. Lebih mudah jika saya mengecilkan skop perbincangan ini kepada salah satu komponen dalam Umat di Malaysia, atau lebih mudah lagi Umat Melayu. Umat Melayu merupakan pecahan dari Bangsa Jawa yang asalnya menghuni tanah Jawa. Setelah dipendekkan cerita (lebih mudah jika anda membaca sejarahnya sendiri didalam kitab-kitab sejarah), Umat sekangkang kera ini melarikan diri ke Tanah Melayu pada kurun ke -11 dan menetap disana dengan membina empayar melayunya sendiri serta menjadikan agama Islam sebagai anutan rasminya.

Menariknya Umat ini adalah, semangat ukhwahnya yang tinggi dan budaya suka bertolak-ansur yang diamalkan sejak dari dahulu lagi. Yang muda menghormati yang tua, yang tua mengasihi yang muda, saling membantu jika ada yang mengalami kesusahan tanpa mengira latar belakang, penuh adab dan tatasulia, serta kaya dengan budaya dan adat resam. Haha…., indahnya pengenalan yang saya ungkapkan bagi menggambarkan Umat sekangkang kera ini.

Akan tetapi, Umat ini mempunyai satu sikap dimana mereka terlalu mengangungkan ilmu dan pencapaian dari bangsa seberang. Mungkin ini ada kaitannya dengan sejarah yang dialami oleh Umat ini yang dijajah lebih dari 400 tahun. Setelah dijajah lebih 400 tahun oleh ‘Benggali putih’, sikap dan pendirian umat ini telah berubah dan mengakibatkan mereka mengalami krisis identiti yang teruk

Mereka mula meninggalkan budaya dan adat resam warisan nenek moyang mereka. Dan lebih menyedihkan lagi mereka mula meninggalkan Kepentingan ummah mereka sendiri dengan memilih untuk mementingkan hak individu. Ini telah mengakibatkan kebejatan akhlak atau moral yang teruk didalam bangsa tersebut. Dan sememangnya Bangsa Benggali Putih ini menginkan bahawa Umat sekangkang kera ini menjadi begitu agar mereka tidak lagi mampu bangkit menentang penjajahan era baru mereka kelak. (Rujuk artikel ‘Negaraku’-24/09/08).

Sebagai gambaran realiti hasil dari pemerhatian naif saya, saya mendapati beberapa penyakit kronik telah mula dan ada yang sudah ‘bercicit’ menular kedalam umat ini. Diantaranya, budaya helenistik membabi-buta, sikap individualistik, semangat assobiyyah (saya pun adakalanya tidak faham, kenapa perlu dibeza dari mana asal kita sedangkan kita berada didalam negara yang sama, berkonsi tanah, berkongsi raja, berkongsi agama, malah berkongsi Tuhan yang sama, Allah S.W.T. Mulia sangatkah jika seseorang itu dilahirkan diutara dan hina sangatkah mereka yang lahir di selatan, atau sebaliknya?), Malas bekerja dan berfikir, suka mengkritik, mengganggap diri lebih mulia’ dari yang lain (Ujub, Bongkak, dan Takbur), mengkritik hanya sekadar ingin menyatakan bahawa mereka ‘boleh bersuara’, fenomena 'tikam belakang'dan mungkin lebih banyak lagi yang belum sempat saya perhatikan.

Ramai yang menyalahkan suasana politik, persekitaran, sosioekonomi, sejarah, dan bermacam – macam lagi. Mereka terlalu ego untuk menyalahkan diri sendiri yang merupakan punca berlakunya kebejatan ini. Menyalahkan yang lain adalah lebih mudah untuk melepaskan diri daripada mengkaji punca permasalahan tersebut. Jika kita kembali kepada analogi komputer diatas, maka tahulah kita bahawa kerosakan ini sebenarnya berpunca dari OS yang tidak sempurna, itulah Islam. Komponen masyarakat yang lahir dari OS yang kurang sempurna ini pula mengakibatkan sistem kemasyarakatan menjadi rosak kerana ia gagal berfungsi dengan efisien. (Rujuk artikel ‘Sistem’-27/09/08)

Oleh itu, suka saya tegaskan di sini, di dunia ini ada berjuta permalasahan, akan tetapi kita harus ingat, puncanya tetap satu. Seajuh manakah keimanan kita di dalam Islam. Dan inilah realiti yang sengaja kita lupakan.

5:24 PM

Sistem


Elektron merupakan entity terkecil didunia. Ia merupakan sebuah entiti asas dalam pembentukan sesuatu jasad/juzuk yang berjisim. Ia bergerak dalam satu disiplin dimana ia mengelilingi neutron, atau paduan electron, proton dan neuron dalam keadaan yang teratur serta mempunyai tenaga yang berbeza di setiap petala (Seperti yang ditunjukkan dalam rajah 1). Jika tenaga ini diganggu dengan cara ia dikeluarkan atau penyerapan tenaga baru berlaku, maka, disiplin tadi akan terganggu dan akibatnya, berlakulah perlanggaran antara electron atau electron itu sendiri akan terkeluar dari aturan yang dipunyai tadi dan menghasilkan sesuatu sebagai penimbal. Untuk pemahaman, rujuk rajah 2.

Rajah 1: Elektron, Proton, dan Neutron didalam satu sistem atom dengan electron didalam petalanya yang tersendiri

Ketika ia masih berada didalam aturan tadi, electron akan bertindak sebagai penstabil kepada sesuatu juzuk atau jasad. Kestabilan yang terhasil daripada aturan tersebut pula akan menghasilkan sebuah jirim yang stabil dan mampu memainkankan peranan didalam aturan atau disiplin yang lain pula. Jika diambil contoh, untuk membina sebuah bangunan, rusuk asas yang merupakan tulang belakang pembinaannya mungkin boleh jadi sebuah konkrit atau besi tuang. Kedua – dua bahan ini merupakan jasad/juzuk yang terbina dari paduan berbilion – billion electron sebagai entity asasnya. dan kestabilan bahan tersebut sudah tentulah berkait rapat dengan kestabilan yang dipunyai oleh electron itu sendiri.

Rajah 2: sistem electron yang terganggu (sengaja atau tidak) telah menghasilkan tenaga yang menjadikan juzuk tidak stabil (penghasilan cahaya sebagai penimbal).

Analogi yang disebutkan diatas tadi merupakan satu analogi terbaik dalam menerangkan sesuatu yang digelar sebagai sistem. Apa yang dimaksudkan dengan sistem??, sistem merupakan satu paduan dari beberapa komponen yang menuju atau dikawal oleh satu matlamat atau ‘output’. Didalam sebuah sistem yang besar, kompartmen atau bahagian yang membentuknya pula merupakan paduan dari sistem-sistem kecil yang juga merupakan paduan bahagian sistem yang lebih kecil. Diakhir sesuatu sistem, semua arah tujuan dan magnitud yang terhasil akan bercantum menjadi satu dan ini merupakan titik penyambung yang terakhir bagi satu sistem.

Akan tetapi, jika dibincangkan dalam satu sistem secara keseluruhan, matlamat akhir itu amat mustahil untuk dituju. Ini kerana kita akan kerap tersilap atau tersalah mengaitkan satu kompartmen dengan kompartmen yang lain. Ini terjadi kerana paduan sistem itu semdiri memiliki bilangan yang mencecah mustahil untuk dikira (infiniti). Oleh itu, adakalanya proses mengaitkan sistem yang sepatutnya membawa kita kehadapan menjadi sebaliknya.

Kompartmen yang membina sesebuah sistem juga tidak semestinya berasal dari jenis yang sama. Boleh saja sesuatu entiti itu terdiri dari dua atau lebih dari jenis yang berlainan. Sebagai contoh, didalam melengkapkan catitan idea ini (sistem), saya terpaksa bekerjasama dengan komputer dan internet. Paduan antara saya (Sumber), Komputer (Alatan), dan juga internet (Mekanisma), telah mengahsilkan sebuah karya yang boleh dibaca oleh anda sekarang. Dan mungkin akan ada diantara pembaca yang akan mengambil idea saya ini untuk disampaikan pula kepada orang lain atau erti kata lain, perkongsian. Jika perkongsian itu juga diklasifikasikan sebagai suatu sistem, maka output dari sistem tadi (catitan idea ini) akan menjadi kompartmen pula kepada sistem perkongsian tersebut. Dan sistem perkongsian itu pula terdiri daripada, catitan idea saya (sumber), pembaca (alatan), dan mekanismanya mungkin pelbagai; seperti internet, perbualan, dan sebagainya.

Daripada analogi – analogi yang disebutkan diatas, kita dapat menyimpulkan bahawa kompartmen sesebuah system itu terdiri daripada sumber, alatan, dan mekanisma. Perlu dingat, walaupun peranan yang membentuk system itu terdiri daripada tiga bahagian, akan tetapi entitinya tidak hanya terhad kepada satu sahaja. Boleh sahaja terdapat lebih daripada satu sumber, alatan dan mekanisma didalam sesebuah system. Ini kita boleh klasifikasikan sebagai sebuah sistem yang besar. Untuk lebih memahami apa itu sistem yang cuba diketengahkan, saya menyimpulkanya didalam rajah 3.

Rajah 3: bagaimana sistem perkongsian idea dibentuk oleh kompartmen yang merupakan sistem yang lain yang juga terdiri daripada beberapa kompartmen kecil lain.

Sunber merupakan sebahagian daripada sistem yang membentuk atau lahir dari doktrin, ideology, pemahaman terhadap sesuatu dan sebagainya. Sumber juga diklasifikasikan sebagai komponen statik didalam sebuah sistem. komponen ini bertindak sebagai input kepada sebuah sistem. Sumber memainkan peranan penting dalam mengubah perjalanan sesebuah sistem. Akan tetapi, sumber tidak mampu bergerak untuk mencapai outputnya tanpa bantuan dari alatan dan mekanisma. Alatan bertindak sebagai medium untuk sesuatu sumber itu di ketengahkan manakala mekanisma pula adalah corak atau jalan untuk sumber tersebut diproses.

Setelah anda faham akan apa itu sistem, kita akan sedar bahawa kita sebenarnya hanyalah satu kompartmen kecil dalam sebuah sistem yang besar. Kehadiran kita walaupun sebagai kompartmen yang kecil, amatlah penting kerana sesebuah sistem itu tidak akan lengkap jika kita tidak memainkan peranan kita. Didalam sesebuah organisasi, kita yang merupakan kompartmen kecil bergerak menuju ke sebuah matlamat yang sama. Dan didalam kita bergerak kearah matlamat tersebut, kita telah diberikan beberapa tugasan bersesuaian denagn peranan yang kita perlu mainkan. Oleh itu, amat penting bagi kita untuk sedar akan apa peranan kita, dan cuba selesaikan tugasan tersebut dengan sempurna.

Akan tetapi, kerana manusia itu makhluk yang berakal, tidak seperti computer dan elektron, kita diklasifikasiakan sebagai sebuah sistem yang sangat kompleks. Ini kerana kita mempunyai keupayaan untuk memilih dan mencipta peranan kita sendiri samada kita ingin menjadi sumber, mekanisma , mahupun alatan. Kaunikan yang diberikan kepada manusia ini juga membolehkan mereka menjadi pemain, atau manipulator dalam sesebuah sistem. Sebagai contoh, didalam sebuah sistem politik, kompartment-kompartmentnya merupakan manusia itu sendiri. Mereka yang mengawal dan menentukan halatuju sistem politik itu pula digelar sebagai pemimpin. Pengikut kepada pemimpin ini pula merupakan kompartmen-kompartmen lain yang menjadi pelengkap kepada sistem politik tersebut. Tidak kisahlah samada sistem politik tersebut berkiblatkan demokrasi, monarki, diktator, atau anarki, komponen – komponen ini tidak dapat dielakkan.

Dan dalam mempertahankan sesuatu sistem itu, adakalanya kompartmen tersebut akan bertindak secara agresif supaya aturan yang mereka sedang ikuti tidak diganggu. Ini kerana setelah sesuatu kompartmen itu selesa atau sesuai dengan posisinya didalam suatu sistem, ia dengan sendirinya akan merasakan bahawa ia merupakan sebahagian yang penting kepada sistem tersebut dan beranggapan bahawa sistem tersebut juga adalah penting bagi survivalnya.

Seperti ideology yang telah diketengahkan oleh Larry and Andy Wachowski di dalam filem ‘Matrix’. Manusia – manusia yang hidup di dalam dunia matrix tidak sedar bahawa mereka merupakan sebahagian daripada sebuah sistem yang mengawal kehidupan mereka dan seperti yang dikatakan oleh Morpheus, ‘Adakalanya mereka (merujuk kepada manusia yang hidup di dalam dunia matrix) akan bertindak secara repulsif jika sistem mereka diganggu’. Ini dijelaskan lagi dengan kehadiran watak pembelot didalam kumpulan yang dipimpin Morpheus itu sendiri yang mengakibatkan tertangkapnya Morpheus dan terbunuhnya beberapa rakannya yang lain.


Rajah 4: Dunia matrix yang merupakan sebuah sistem yang menenggelamkan manusia menjadi sebuah kompartmen yang membantu menjayakan agenda sistem lain.

Ada juga dikalangan kompartmen ini akan merasakan sistem yang mereka duduki atau diami sekarang sudah sempurna dan tiada apa lagi yang boleh didapati oleh beliau setelah mereka keluar dari sistem sekarang. Ini jelas dengan kata – kata pembelot tersebut (merujuk kepada filem matrix) ‘saya rasa matrix adalah segalanya’. Pemikiran – pemikiran seperti ini (merujuk kepada kompartment yang terdiri daripada manusia) akan mengakibatkan akal mereka menjadi jumud dan tidak bersedia menerima sebarang perubahan yang mendatang. Selain itu, ia juga akan mengakibatkan kompartmen dinamik ini menjadi kurang matang dalam membuat keputusan, lemah secara fizikal dan mental, terasing, kurang keyakinan diri dan boleh mengakibatkan kemurungan.

Rajah 5: Manusia yang sepatutnya merupakan kompartmen yang dinamik menjadi jumud dan lemah kerana terlalu takut untuk keluar dari sistem yang didiami mereka

Akan tetapi, adakalanya ia akan mnyebabkan mereka merasakan bahawa merekalah segala-galanya dan semua manusia perlu hadir dan bersama-sama dengan mereka didalam sistem mereka. Keyakinan seperti ini adalah salah, dan sekaligus menafikankan fitrah seseorang manusia untuk memilih jalannya yang tersendiri. Amat ditakuti jika mereka ini akan mengnggap diri mereka lebih mulia dari manusia lain. Sebagai contoh, Adolf Hitler yang telah lama mengasaskan dan hidup didalam ideologi extreme sosialis telah bermati-matian menolak ideologi konservatif dan spekulatif pihak lain. Setelah beliau hidup bertuhankan ideology ini terlalu lama, akhirnya beliau bertindak mengancam dan membunuh sesiapa sahaja yang tidak sealiran dengan pemikiran beliau. Beliau Berjaya membina dunianya sendiri dengan memaksa manusia sekalian untuk hadir bersama-samanya untuk menjayakan doktrin beliau .

Rajah 6: Kompartmen (manusia) yang terlalu taksub dengan sistemnya sehingga menganggap dirinya lebih mulia dari kompartmen (manusia) yang lain.

Walaupun begitu, akan terdapat juga halangan dalam menjayakan doktrin (matlamat) sesebuah sistem, sebagai contoh, ketika Rasullullah S.A.W cuba mewujudkan sebuah sistem pentadbiran Islam di muka bumi ini, baginda sering mendapat tentangan dari pihak yang irihati dengan beliau. Akan tetapi, kerana ketabahan dan bantuan dari Allah S.W.T, akhirnya sinar Islam itu dapat di suluh kesentero dunia.

Sedarkah kita sebenarnya seluruh sistem ini sebenarnya telah diaturkan dan bergerak didalam aturan tersebut. Seperti yang diperjelaskan diatas didalam sistem electron, penolakan didalam sesebuah sistem akan menghasilkan penimbal samada penimbal yang memberikan impak yang positif ataupun negatif. Didalam sistem electron tadi, cahaya yang dihasilkan oleh electron yang jatuh kepetala bawah merupakan satu contoh kepada penimbal yang membawa impak positif. Akan tetapi, didalam contoh peperangan ideologi antara hitler dan ideologi lain, penimbal yang terhasil dari ketidakstabilan pertembungan itu membawa kepada peperangan dan kemusnahan, dan ini merupakan contoh penimbal berimpak negatif.

Walaupun begitu, setiap pertentangan dan fenomena repulsif yang menghasilkan penimbal juga merupakan sebahagian daripada suatu sistem lain pula. Dalam erti kata lain, walau apa pun yang berlaku, kita hanya megikut aturan dan ketetapan suatu sistem dan dikawal oleh output atau matlamat sistem tersebut.

Didalam skop kita selaku manusia, kita sering menghadapi situasi dimana kita merasakan bahawa kita gagal dalam melaksanakan peranan kita didalam sesebuah sistem. Ini adakalanya membentuk pemikiran negatif didalam diri kita dan sekaligus menjadikan kita seorang yang lemah dan tidak berkeyakinan. Percayalah, jika kita tidak diperlukan dan gagal didalam menjayakan misi atau peranan kita, sudah tentu kita tidak akan lahir kedalam sistem kehidupan sekarang. Untuk itu, kita seharusnya mencari apa peranan yang perlu dimainkan oleh kita dan sentiasa istiqamah dalam menjayakan atau menuju kearah matlamat tersebut

Kesimpulannya, walaupun sistem itu bilangannya infiniti, manusia tetap merupakan komponen darinya dan manusia tidak akan sesekali mempunyai keupayaan untuk mencipta sistem. Kita hanyalah penghuni kepada sesebuah sistem yang berkaitan antara satu sama lain dan yang layak mentadbir sistem itu hanyalah satu titik terakhir kepada semua sistem, itulah tuhan yang esa, Allah S.W.T.